lauantai 12. maaliskuuta 2016

Päivän tärkein ateria?


Minulle on lapsesta asti hoettu, että aamupala on päivän tärkein ateria mutta jostain syystä kehoni tuntuu olevan tätä ajatusta vastaan. Olen hyvin harvoin nälkäinen heti herättyäni ja jos nälkä jonain aamuna sattumalta kurnii vatsassa heti herätessä, nälkä menee ohi kun nousen sängystä. Olenkin jo useamman vuoden ajan syönyt aamupalan vasta töissä, noin kaksi-kolme tuntia heräämisen jälkeen.

Olen siis jättänyt aamupalan väliin puolet elämästäni, joten olin suunnattoman onnellinen lukiessani uusista tutkimustuloksista, joiden mukaan aamupala ei olisikaan päivän tärkein ateria (James Betts ja Enhad Chowdhury). Toki aamupalan tarve on tutkijoidenkin mukaan yksilöllistä - aivan kuten olin päätellyt jo 25 vuotta aiemmin yrittäessäni väkisin nieleskellä "päivän tärkeintä ateriaa".

Oma aamupalani rakentuu nykyään joko puuron tai jugurtin/rahkan ympärille. Joukkoon lisään hedelmiä tai marjoja sen mukaan, mitä kaapista minäkin aamuna sattuu löytymään. Uusimpia ihastuksiani ovat chia-siemenet sekä marjajauheet, ja näitä löytyykin aamupalakulhostani lähes joka aamu. Lisäksi löysin Herkku ja lahja Murenan valikoimista uuden lempimyslin, Vavesaaren siemenmyslin (luomu). Alla vinkkejä täydelliseen aamupalaan :)

 
Chia-siemenet:
Käytän CocoVin chia-siemeniä ja teen niistä "hyytelön", jota lisään aamu- ja välipaloihin. Sekoitan noin 3 ruokalusikallista chia-siemeniä 2,5 desilitraan kookos- tai kauramaitoa ja annan tahnan/geelin tekeytyä jääkaapissa yön yli. Kun chia-siemenet lisätään kookosmaitoon, lopputuloksena on tahnamainen aine, kun taas kauramaidon kanssa chia-siemenistä tulee sammakonkutumainen geeli. Säilytän chia-tahnaa/geeliä jääkaapissa ja lisään sittä viikon mittaan jugurtin joukkoon (puolet jugurttia, puolet chia-tahnaa). Kookosmaitotahnaan lisään myös muutaman tipan vanilija-aromia, sillä chia-siementahna ei itsessään maistu juuri millekään.

Mysli ja siemenet:
Olen pitkään etsinyt sopivaa mysliä, joka olisi runsaskuituinen eikä sisältäisi lisättyä sokeria eikä perinteisiä gluteenia sisältäviä viljoja. Vavesaaren mysli täyttää kaikki toiveeni: https://www.yourvismawebsite.com/makelan-luomutila-1/shop/product/siemen-mysli-400-g-luomu?tm=verkkokauppa. Jonain aamuina myslin sijaan riittää myös siemensekoitus, laiskana ihmisenä suosin valmista Tertin kartanon siemensekoitusta sen sijaan että ostaisin siemenet erikseen ja sekoittaisin niistä itse oman seokseni.


Marjajauheet:
Tutustuin Marjajauheisiin Pauliina Tervon herkän vatsan luennolla (Herkku ja Lahja Murena / 3.3.2016). Ei enää pakastemarjojen raahaamista kylmälaukussa työpaikalle ja tyhjien purkkien kantamista kotiin! Yksi 100 gramman pussi sisältää marjalajista riippuen 4-8 kiloa kuorineen ja siemenineen kuivattua suomalaista marjaa. Löysin vastaavia myös luontaistuotekaupasta (ja hieman Raitaniemen tilan tuotetta halvempaan hintaan). Marjajauhoja voi käyttää paitsi aamu- ja välipaloissa, myös ruuanvalmistuksessa. Kerron heti kun olen testannut Pauliina Tervon reseptejä :)



Muut ainesosat:
Aamu- ja välipaloistani löytyy usein banaania ja avokadoa ihan siitä syystä, että ne ovat helppoja käyttää ja kuljettaa. Luin joku aika sitten, että avokadon siemen (!) sisältää valtavan määrän kuitua, joten olen raastanut avokadon siementä joukkoon aina kun hurautan aamupala-ainekseni smoothieksi. Avokadon siemen on parhaimmillaan, kun se on vaalea ja tuoreen oloinen, tumma siemen on usein maultaan kitkerä. Mahdollista kitkeryyttä saa taitettua sitruunalla.
Pellavansiemenrouhe löytää tiensä aamupaloihini yleensä viikonloppuisin, sillä pussia pitää säilyttää jääkaapissa ja ainakin toistaiseksi pellavansiemenrouhepussi löytyy vain kotijääkaapista.


Tässä vielä ensimmäisen kuvan annos kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Chia tahnaa (3 rkl chia-siemeniä, 2,5dl kookosmaitoa, tilkka vaniljauutetta)
Maustamatonta jugurttia
banaania
avokadoa
Tertin kartanon siemensekoitusta
1,5 tl tyrnijauhetta
1-2 rkl pellavarouhetta



Tällaisista ainesosista kerään aamu- ja välipalani. Onko muita, jotka ovat hurahtaneet chia-siemeniin? Olisi kiva kuulla, millä tavalla muut käyttävät chia-siemeniä ja erityisesti, jos sekoitat niistä tahnaa/geeliä muiden nesteiden kuin kookos- ja kauramaidon kanssa.


Herkullisia aamupalahetkiä :)


-Jenni




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti