lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pataleipä

Pataleivästä on viime aikoina puhuttu paljon, joten pakkohan minunkin oli kokeilla tehdä oma versioni. Kaivoin netistä pataleivän ohjeen ja yllätyin: simppelimpää leivontaohjetta tuskin on olemassa! Löytymässäni ohjeessa oli käytetty vehnäjauhoja reilulla kädellä mutta itse en oikein innostu ns. pullaleivistä, joten kasasin pöydälle omat lempiaineeni ja aloin sekoittaa.

 Tässä oman pataleipäni ohje:

1,5 dl vehnäjauhoja
4,5 dl ruisjauhoja
1 dl pellavarouhetta
1-1,5dl siemensekoitusta ja chia siemeniä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä (42 astetta)

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää lämmin vesi (itse lämmitän veden mikrossa). Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön päiväksi tai yön yli (8-12h).

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja nosta pata uuniin siksi aikaa kun uuni lämpiää.
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja kääntele varovasti pyöreäksi (älä vaivaa). Kun uuni on lämmin, voitele pata öljyllä tarpeen mukaan (oma pinnoitettu patani ei kaivannut öljyä) ja nosta leipä pataan. Ripottele pinnalle siemenseosta.

Nosta padan päälle kansi ja paista kannen alla 30min. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista 10-15 minuuttia.

Nosta valmis leipä ritilälle ja anna jäähtyä puoli tuntia. Älä peitä tuoretta leipää mikäli haluat säilyttää leivän rapean pinnan. Ja rapea tästä leivästä todella tulikin, nam!

Hyviä herkutteluhetkiä :)

-Jenni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti